Karrierváltás – motiváló történetek a mindennapokból

"
Október hónap egy újdonságot hozott a Coaching Műhely életében, hiszen elindul a karrierváltással kapcsolatos új cikksorozat, melyben valódi történeteket olvashattok interjú formájában. Fogadjátok szeretettel ezt a mini sorozatot, hiszen ezeket a valódi példákat olyan erőforrásnak szánom, melyből bátran lehet meríteni, ha épp számotokra is aktuális a váltás. Jöjjenek tehát a motiváló történetek a mindennapokból, olvasásra fel! […]
2023. 10. 18.

írta: Borsodi Petra

írta: Borsodi Petra

Október hónap egy újdonságot hozott a Coaching Műhely életében, hiszen elindul a karrierváltással kapcsolatos új cikksorozat, melyben valódi történeteket olvashattok interjú formájában. Fogadjátok szeretettel ezt a mini sorozatot, hiszen ezeket a valódi példákat olyan erőforrásnak szánom, melyből bátran lehet meríteni, ha épp számotokra is aktuális a váltás. Jöjjenek tehát a motiváló történetek a mindennapokból, olvasásra fel!

Elméleti alapok mellé gyakorlati példák

A karrierváltás kimeríthetetlen téma, októberben éppen ezért ezt helyezem fókuszba a weboldalon megjelenő cikkekben, továbbá a social media felületeimen is, köztük az Instagramon. A havi blogcikkben összeszedtem azokat az alapvető gondolatokat, szakmai tanácsokat, melyek a karrierváltás témáját érintik.

Bár ebben már sok dolog megfogalmazódott, mégis úgy éreztem, hogy elméleti alapokat ad a karrierváltáshoz, ami ugyan elengedhetetlen, ugyanakkor nem teljes gyakorlati példák nélkül. Úgy is mondhatnám, hogy annyira szerteágazó a karrierváltás témaköre, hogy nehéz egyetlen cikkben megfogalmazni az ezzel kapcsolatos ismereteket, tanácsokat, best practice-eket.

Amiken gondolkodtam karrierváltás témakörében…

  • Hogyan lehet hitelesen átadni azt, hogy a karrierváltás nem egy ugyanúgy felépített, jól bevált útvonal mentén történik mindenki számára?
  • Honnan merít valaki elég bátorságot ahhoz, hogy ezt a nem könnyű lépést, a karrierváltást igenis megtegye?
  • Hogyan válik láthatóvá egy még karrierváltás előtt állónak, hogy ez tulajdonképpen mennyi energiát, milyen befektetést kíván tőle?
  • Készen áll-e ő erre?
  • Hogyan érdemes elindulni és a legfontosabb: mi várható az út végén?
Karrierváltás, karrier coaching
career change
career coaching

A sok szép – és egyébként valóban igaz – elméleti válasz mellett úgy döntöttem, elindítom a karrierváltáshoz kapcsolódó cikksorozatomat, melyben valódi karrierváltók igaz történetei elevenednek meg az olvasók előtt.

Az interjú alanyait több szempont szerint válogattam össze, egyet azonban ígérhetek: mindannyiuk történetében közös vonás a kitartó munka, a bátor döntések, egy téma iránti elkötelezettség, önmaguk ismerete. Igaz, ez kicsit később érkezett el, mint a klasszikusan elvárt 18. életév után. A sok közös vonás ellenére mindegyik karrierváltó történet bemutatásával kicsit más célom van. Mindegyik bemutatja a karrierváltás egy aspektusát, így abban bízom, hogy a cikksorozat végén nem csak ezeknek az embereknek a történetével ismerkedtek meg, hanem a karrierváltás gyakorlati oldalából is hasznos információkat kaptok.

1. rész – Közgazdász multivilágból a sportlegendák közé