Karrier Coaching

Karrier coaching alkalmak

Személyesen vagy online

60 perc/alkalom

Mi az a karrier coaching?

A karrier coaching a business coaching egyik speciális fajtája, amikor a coach karrierépítéssel, pályaválasztással, esetleg pályamódosítással kapcsolatos témákban segíti ügyfelét. A business coachinghoz hasonlóan a karrier coaching is többalkalmas folyamat, melynek alapját irányított beszélgetések, célzott kérdések adják, az ügyfél ezáltal jut el saját megoldásához.

Karrier coaching során is fontos a bizalmi légkör, hiszen előfordulhat, hogy a coachee először a karrier coachával osztja meg gondolatait egy esetleges váltásról, vagy miután már többen lebeszélték erről, egy karrier coachnál próbálja megtalálni a választ arra, mennyire reális a váltás gondolata.

Miért speciális ág a karrier coaching?

A karrier coaching azért speciális ága a business coachingnak, mert egyrészt témájában is speciális, másrészt a coach itt nem tisztán coaching eszközökhöz nyúl a folyamat során, hanem van benne tanácsadás is. A karrier coaching folyamat végén ugyanis vannak olyan témák, melyek során mindenképp hasznos egy, a munkaerőpiaci helyzetet, toborzás-kiválasztási folyamatokat jól ismerő szakember tudása, valamint ezen tudás átadása, ügyfél általi alkalmazása. CV, motivációs levél írás vagy átírás, interjúra való felkészülés – ezek mind olyan alkalmak, amikor a karrier coaching során a coach tapasztalataira, munkaerőpiaci-ismereteire, szaktudására támaszkodva konkrét tanácsokkal látja el az ügyfelet.

Mikor érdemes a karrier coaching lehetőségét választanom?

Többféle helyzetben is neki lehet kezdeni a folyamatnak: elképzelhető, hogy teljesen tiszta lappal indul a karrier coaching, mert semmilyen konkrét elképzelése nincs karrierútját tekintve az ügyfélnek. Lehetséges az is, hogy a coachee két-három terület között vacillál és a választásban kér segítséget. A leggyorsabb esetben pedig csak álláskeresési stratégiában, pályázati anyagok összeállításában, interjúfelkészítésben igényel valaki segítséget. Utóbbi esetben a MINI KARRIER TANÁCSADÁS csomagot javaslom.

“Hiszem, hogy mindenki tehetséges valamiben, csak nem mindenki tudja még, miben. A felismeréshez sokszor hosszú út vezet. Teljesen természetes, hogy nem mindenkinek egyértelmű, miben a legjobb, mi lenne számára a legideálisabb szakterület. Nem mindenkinek van egyenes és kívülről nézve logikus karrierútja, és ez nem baj.”

Hogyan épül fel egy karrier coaching folyamat?

Az első karrier coaching ülésen a jelenlegi karrierhelyzet és a kihívás kerül feltérképezésre, majd a motiváció és cél meghatározása következik. A business coaching folyamatához hasonlóan itt is fontos, hogy már az elején tisztázzuk, min fogunk pontosan dolgozni a karrier coaching során. Ezután megnézzük, milyen lehetőségei vannak az ügyfélnek, hányféle megoldás létezik a helyzetére. Aztán az ügyfél kiválasztja, neki ezek közül melyik a reális, helyes, komfortos út, és meghatározzuk a célhoz vezető lépéseket. A business coaching folyamat végén így ideális esetben kész terve és megoldása lesz a coachee-nak a saját, kiinduló helyzetére.

Hány alkalomból áll általában a karrier coaching?

A karrier coaching alkalmak száma változó. Nagyban függ attól, mely ponton van a karrierjében elakadva a coachee. Többféle helyzetben is neki lehet kezdeni a folyamatnak: elképzelhető, hogy teljesen tiszta lappal indulunk, mert semmilyen konkrét elképzelés nincs, milyen területen szeretné valaki elkezdeni vagy folytatni a karrierjét. Lehetséges az is, hogy az ügyfél két-három terület között vacillál és a választásban kér segítséget. A leggyorsabb esetben pedig csak álláskeresési stratégiában, pályázati anyagok összeállításában, interjúfelkészítésben kell segítség. CV tanácsadás 1 alkalom során is lehetséges, állásinterjúra való felkészítésre 2 alkalom ajánlott, egy teljes karrier coaching folyamathoz azonban 6-8 alkalom is szükséges lehet.

MILYEN ESZKÖZÖKKEL ÉL EGY COACH A KARRIER COACHING ÜLÉSEK SORÁN?

A karrier coaching során használhatók tesztek, vizuális eszközök és egyéb, önismeretet segítő gyakorlatok, melyek segítenek abban, hogy az ügyfél megtalálja a számára megfelelő területet.

Mi az a tudás, amit én adok a karrier coaching ügyfeleim számára?

A megszerzett coaching ismereteken túl én olyan HR-es szemlélettel vagyok jelen a folyamatban, aki maga is megélt már többszöri pályamódosítást, ezen kívül közel 10 éve dolgozom nagyvállalati toborzás-kiválasztásban. Ennyi idő alatt sikerült megtapasztalnom, milyen szemmel nézik akár a HR-esek, akár a szakmai vezetők az önéletrajzokat, milyen egy sikeres állásinterjú, milyen karrierutak léteznek, mely területek, pozíciók között van átfedés, hol milyen kompetenciákat lehet kamatoztatni.

A kiválasztások során a munkakereső oldallal is megismerkedtem, gyakran látom a jelöltek motiváció vesztettségét, önbizalom-hiányát, egy esetleges prezentálási feladat során az itt fellépő hiányosságokat. Az interjúk alkalmával azt is gyakran tapasztalom, mennyire nincsenek tudatában a szakemberek saját erősségeikkel, hiányzik a személyes márka tudatos felépítése, használata.

A karrier coachingban előforduló témák közül sokkal találkoztam már korábban: karrierváltás, kiégés, dilemma vállalkozás-indítással kapcsolatban, továbbképzési, továbbtanulási kihívások, visszatérés szülési szabadság után a munka világába, sikeres szereplés egy állásinterjún stb. Munkám során coachként tehát az elmúlt évek és az aktuális HR-es tapasztalatait tudom beletenni a karrier coaching folyamatokba.

“A karrierváltáshoz bátorság kell, ezért minden ügyfelemet nagyra tartom, aki valamilyen váltásban gondolkodik és eljutott már odáig, hogy megtegye az első lépést az ehhez vezető úton. A legmegfelelőbb terület megtalálása azért is kulcsfontosságú, mert ahhoz, hogy a váltás gördülékenyen sikerüljön, várhatóan időt, energiát, pénzt kell beletennie a coacheenak. Nem mindegy, mibe fektetjük ezeket az erőforrásainkat.”

Mi a karrier coachingra való jelentkezés menete?

Amennyiben felkeltettem érdeklődésedet és lenne olyan témád, melyben úgy érzed, hasznos segítség lenne számodra egy karrier coaching folyamat, kérj ajánlatot írásban vagy keress elérhetőségeim bármelyikén.

A folyamat előtt röviden egyeztetjük, milyen témával érkezel az ülésekre, voltál-e már coachingon, szeretnél-e még előtte hallani arról, mi várható az üléseken, hogyan épül fel a folyamat. Ezt szóban szeretem megtenni, így várhatóan telefonon történik az első ülés előtti egyeztetés.

“Abban hiszek, hogy ha valaki elkezd foglalkozni önmagával és lépéseket tesz a jövőjéért, annak mindig van eredménye!”