Karrierváltás – de hogyan?

"
A karrierváltás olyan nagy témakör, hogy több oldalról is érdemes megvizsgálni, hiszen nem kevés energiát igényel az embertől. Októberi bejegyzésemben erre a folyamatára tekintek rá, hogy minél gördülékenyebben sikerüljön és ne legyen csalódás a vége, hiszen nagyon sokan megpróbálták már. Légy tudatos karrierváltó, tervezz, hogy ne érjen meglepetés! Jöjjenek a szakértői tippek, mire érdemes figyelni! […]
2023. 10. 01.

írta: Borsodi Petra

írta: Borsodi Petra

A karrierváltás olyan nagy témakör, hogy több oldalról is érdemes megvizsgálni, hiszen nem kevés energiát igényel az embertől. Októberi bejegyzésemben erre a folyamatára tekintek rá, hogy minél gördülékenyebben sikerüljön és ne legyen csalódás a vége, hiszen nagyon sokan megpróbálták már. Légy tudatos karrierváltó, tervezz, hogy ne érjen meglepetés! Jöjjenek a szakértői tippek, mire érdemes figyelni!

Mikor beszélünk karrierváltásról?

Karrierváltásról akkor beszélünk, ha valaki nem a tanulmányainak, eddigi tapasztalatainak megfelelő szakmát szeretne űzni, vagyis amikor egy új szakterület megismerése és az abban való elhelyezkedés a cél. Korábban nem volt annyira jellemző, ma már teljesen elfogadott és bevett gyakorlat a karrierváltás.  

Ennek többek között az is az oka, hogy a technológia fejlődésével, a világ előrehaladásával olyan területek, szakmák születnek, melyek akkor még nem léteztek, amikor mi pályaválasztás előtt álltunk például. De az is lehet, hogy fiatalon egy iparág még teljesen elkerülte a figyelmünket, nem volt a látókörünkben, esetleg mi magunk sem voltunk olyan tudatosak még, és nem gondoltunk bele, hogy egy esetleg automatizmusból megszületett döntés (családi mintát követve, vagy pont azért, mert nem voltak konkrét elképzeléseink, így egy tág szakot választottunk) – nevezetesen, hogy milyen szakon tanulunk tovább, mekkora hatással lesz az életünkre. 

Az okok között érdemes megemlíteni azt is, hogy jobb esetben a munkavállaló saját döntése, hogy karriert vált, rosszabb esetben külső tényezők miatt kényszerül erre (leépülő iparág, automatizálás stb). 

Hogyan érdemes nekiállni a karrierváltásnak?

Az elsődleges válasz, hogy legfőképp tudatosan. A karrierváltás bizony komoly döntés, mely átszabhatja egész életünket: lehet, hogy megváltozik általa a munkavégzésünk helye (nem csak másik lokációra gondolok, az is lehet, hogy teljesen átkerül a virtuális térbe például), a munkaidő-beosztásunk, ezáltal az életünk ritmusa, pozitív esetben több olyan feladatunk lesz, melyet jobban magunkénak érzünk, ezáltal kiegyensúlyozottabbak, elégedettebbek leszünk saját magunkkal, mely nem utolsó sorban az önbecsülésünkre is jó hatással lesz. 

karrierváltás lehetséges

A karrierváltást éppen ezért jól meg kell gondolni. Ha karrier coaching szemszögből nézem, ahol a folyamat elején információgyűjtés, erőforrás-feltérképezés, különböző lehetőségek feltérképezése zajlik, ez egy “passzív” fázis, mely viszonylag hosszú. Érdemes jól átgondolni, miért szeretnék egyáltalán váltani? Mi az oka annak, hogy egy meglévő állapotból szeretnék kijönni? Mik azok a tényezők, melyek nem komfortosak? Mit szeretnék helyettük? Mi az, amiből biztosan nem engedek majd? Mi bír el több kompromisszumot a terveimből? 

Ha van elképzelésünk arról, hogy milyen pozíciók érdekelnének minket, az információgyűjtés fázisa jön, melyet nagyon alaposan érdemes körbejárni. Szerencsére rengeteg eszköz, módszer létezik arra, hogy egy szakmát kívülállóként megismerjünk: 

– cikkek elolvasása a témában 

– podcastek hallgatása 

– közösségi médiában hasonló szakmát űzők csoportjába belépni 

– ismeretségi körünkben beszélni valakivel, aki ezt csinálja 

– képzések felkutatása, kommunikáció, kérdezés a képzőhelyektől 

– videók felkutatása, megnézése  

Ha csak egy jó tanácsom lehetne a karrierváltók számára, az az lenne, hogy ezt a fázist ne spórolják meg. Ez egy aktív kutatómunka, mely sok energiát igényel, igen. Nem egyik napról a másikra érik meg a döntés egy karrierváltóban, bele kell tenni az időt, esetleg anyagiakat is. Ha azonban máshogy szeretnénk meghozni a döntést a szakmai énünkről, mint annak idején 18 évesen, akkor inkább ezt az utat javaslom. Hátha más lesz az eredmény is. 😊  

Egy út létezik csak a karrierváltás során?

Természetesen nem. Egy karrierváltás többféleképpen történhet: lehet valaki a környezetedben, aki végtelenül jól végzi a munkáját a saját szakterületén, és ez inspirálhat téged is; de az is lehet, hogy egy konferencián, egy könyvből vagy egy cikkből értesülsz arról, milyen más iparágak, munkakörök vannak a piacon. Bármi, bárki és bárhol befolyásolhatja azt, hogy valaki karriert váltson. Teheti ezt éles váltással, vagy először tanulmányokat folytatva (megtartva előző munkáját, párhuzamosan), vállalhat először mellékállást… Számtalan fokozat létezik, hogy kevésbé legyen rizikós. Fontos látni ezeket a fokozatokat, hogy ne ijedjünk meg egyszerre a váltás gondolatától. Itt újra visszatér a tudatosság és a tervezés szemlélete.

Mi várható a karrierváltás gondolatának megszületése után?

Az előző bekezdésre csatlakozva: több dolog is elképzelhető. Lehet, hogy újra vissza kell ülni az iskolapadba. Ez lehet egy rövidebb online kurzus és egy több évet igénybe vevő felsőfokú tanulmány is. Mennyi időm van a karrierváltásra? Mennyi időt adok magamnak? Mire fordítom ezt az időt, hogy a váltás minél gördülékenyebb legyen? – hangoznak a megfelelő kérdések, melyekre mindenképp gondoljuk végig a válaszainkat.  

Elképzelhető az is, hogy olyan szakmát választunk, melynél a gyakorlat többet számít majd, mint az elméleti tudás. Ekkor meglévő munkánk mellett időt kell szánnunk arra, hogy ezt a gyakorlatot valahogyan megszerezzük, hogy egy minimum tapasztalatot fel tudjunk mutatni.  

Talán ennyiből is világos lehet, hogy ez bizony mindenképp a szabadidőnkből vesz majd el, érdemes erre is lelkiekben felkészülni és reálisan látni a lehetőségeinket. Ha az anyagiakat nézzük, ott is várható visszaugrás, hiszen valószínűleg kezdő, junior pozíciókban tudunk az elején elhelyezkedni, ami előző fizetésünkhöz képest lehet kevesebb.  

Tekintsünk ezekre azonban befektetésként és gondolkodjunk hosszútávon! Ha az elején jól felmértük az egyes opciókat, szántunk időt arra, hogy megismerjük az egyes területek nyújtotta karrierlehetőségeket, és megvan a fejünkben, hova szeretnénk eljutni, könnyebb a kezdeti visszalépéseket lelkileg megélni.

Legyenek előttünk példaképek!

A végére pedig egy kis játékra invitállak Téged. Gondold végig az ismeretségi körödet: ki az, aki abban helyezkedett el és ma is abban dolgozik, amit tanult? Hányan vannak olyanok, akik valami teljesen mást csinálnak? Vagy ahhoz képest mást, mint 10 éve például? Ugye, mennyien vannak? 😊 

Válasszunk ki közülük néhányat, akiknek már sikerült a karrierváltás. Minden ilyen lépés esetén fontos és hasznos, ha vannak előttünk pozitív példák, amiből erőt tudunk meríteni akkor, ha esetleg mi egy kicsit elfáradnánk a folyamat közben.  

Amennyiben úgy érzed, szívesen igénybe vennél szakmai segítséget a karrierváltásodhoz, és a leírtak alapján belevágnál egy karrier coaching folyamatba, keress az info@coachingmuhely.hu e-mail címen! További hasznos tartalmakért látogass el a Coaching Műhely social felületeire! 😊