A hatékony álláskeresés alapjai

"
Ősszel intenzívebb időszak köszönt be az álláspiacra: több tényező is alakítja ezt a tendenciát, ráadásul a munkaerőpiac változóban van, egyre fontosabb lesz, hogy az álláskeresést tudatosan csináljuk. Mitől lesz sikeres a munkakeresés? Melyek azok a technikák, amelyek segítenek? Mik legyenek a kezdeti lépések még a hirdetések megpályázása előtt? Szeptemberi cikkemben ezekre keresem a választ. Miért […]
2023. 08. 25.

írta: Borsodi Petra

írta: Borsodi Petra

Ősszel intenzívebb időszak köszönt be az álláspiacra: több tényező is alakítja ezt a tendenciát, ráadásul a munkaerőpiac változóban van, egyre fontosabb lesz, hogy az álláskeresést tudatosan csináljuk. Mitől lesz sikeres a munkakeresés? Melyek azok a technikák, amelyek segítenek? Mik legyenek a kezdeti lépések még a hirdetések megpályázása előtt? Szeptemberi cikkemben ezekre keresem a választ.

Miért lesz több álláskereső?

Ahogy a bevezetőben is írtam, ez több dolog együttes eredménye általában: a szabadság alatt sokan rájönnek, mennyire nem érzik jól magukat jelenlegi munkahelyükön, esetleg a távollét abban segít, hogy meg tudják fogalmazni, mi zavarja őket az aktuális pozíciójukban, munkakörnyezetükben. A munkába visszatérni kívánó kisgyermekes anyáknak is mozgalmasabb ez az időszak, hiszen a bölcsőde-, óvodakezdés is szeptemberre, legkésőbb októberre esik általában, mely egyúttal munkakereséssel is jár. A pályakezdő fiatalok szintén sokszor ilyenkor állnak munkába, meghagyva maguknak az utolsó, munka nélkül töltött nyár lehetőségét. Felsorolva csak néhány lehetséges álláskereső csoportot, könnyű belátni, hogy az ősz minden tekintetben fontos időszak az álláskeresők számára. Nézzük tehát, hol kezdődik a sikeres álláskeresés 2023-ban?

Az álláskeresés nem a CV írással kezdődik…

Bármilyen lelkesek is vagyunk, ne az legyen az első lépés, hogy belevetjük magunkat új önéletrajzunk írásába. A CV írás külön fejezetet érdemel, összegezve azonban azt mondhatjuk, hogy ugyanaz a CV lehet valakinek, valamilyen típusú területre nagyon profi, míg egy másik háttérrel rendelkező pályázónak, vagy egy másik területre egyáltalán nem célravezető. Miért? Az önéletrajznak kettős célja van: profi módon mutassa be szakmai életünket, képességeinket, és ez alapján hívjanak be minket állásinterjúra. A legelső lépés tehát inkább az legyen, hogy eldöntsük: hova szeretnénk pályázni? Milyen típusú pozíciók jöhetnek szóba? Mely iparágat célozzuk meg? Hívhatjuk ezt az álláskeresési stratégiánk alapjának is. Sok álláskereső csoportban olvasom, hogy „már szinte mindenhova beadtam a cv-met, mégsem hívnak vissza sehonnan.” Kijelölt cél nélkül nem lesz eredmény, ezt érdemes szem előtt tartani aktív pályázóként.

stratégia, mint a hatékony álláskeresés egyik eszköze

…de azért a CV írással folytatódik

Ha megvan, mit, vagy miket szemeltünk ki, mint lehetséges következő szint vagy munkakör, akkor jöhet a pályázati anyag összeállítása. Nem állítom, hogy pozíciónként szabjuk át önéletrajzunkat, de ha az első lépés során esetleg több irányt is meghatároztunk, lehetséges, hogy 2-3 típusú CV elkészítésével érdemes számolni. Minden esetben gondoljuk végig saját hátterünket: tapasztalatunkat, tanulmányainkat, képességeinket, vagyis hogy mit hozunk? Utána gondoljuk át, mi kell az általunk kinézett pozícióhoz, iparághoz? Hasonlítsuk össze a kettőt, és a közös pontokat kiemelve írjuk meg önéletrajzunkat. Amennyiben hasonló területen dolgoztunk idáig, könnyebb dolgunk van, pályaváltóként azonban teljesen más típusú önéletrajz, a kompetencia alapú CV javasolt. Érdemes tehát saját helyzetünkkel tisztában lenni és végiggondolni, nekünk melyik lesz a célravezető. A CV mellett jól jöhet egy profin megírt motivációs levél is.

Gyakori hiba, hogy ez a dokumentum a pályázók részéről a CV egész mondatos változata. A motivációs levél akkor jó, ha plusz információt ad a CV-hez képest, ha megjeleníti az esetleges kapcsolódási pontokat a jelölt és a cég között. Az alábbi kérdések segtíhetnek a megírásában: mi motivál a pozíció megpályázásában? Mit gondolok a pozícióról, milyen előrelépés lehet ez nekem, milyen szerepe lehet az adott területen? Kapcsolódok-e valahogy az adott munkáltatóhoz? Pl. igénybe veszem a szolgáltatásait, veszem a termékeit, dolgozik ott ismerősöm? Milyen eredményeket tudok felmutatni eddigi pályafutásomból, melyek segíthetik betölteni a pozíciót? Amennyiben helyesen válaszolunk a feltett kérdésekre, az fog látszódni motivációs levelünkből, hogy értjük a cég, az iparág működését, valamint azt, hogy mi a megpályázott pozíció lényege – és ezzel már kitűnhetünk a pályázók közül.

CV írás, mint a hatékony álláskeresés egyik eszköze

Indulhat a pályázás!

Megvan a stratégiánk, elkészültek a pályázati anyagaink, így nem marad más hátra, minthogy elkezdünk pályázni. A KSH legfrissebb adatai szerint ma Magyarországon 9 hónap az átlagos munkakeresési időtartam. Bár minden relatív, összességében azt gondolom, ez nem kevés. Természetesen az időfaktor mindenkinél más súllyal bír, ez általában nagyon fontos kritérium szokott lenni álláskeresés során. Nem véletlen, hogy karrier coaching vagy tanácsadás alkalmával is az elsők között tisztázzuk, mennyi időt szán valaki a váltásra, mennyit tart reálisnak vagy épp ideálisnak. Ahhoz, hogy az álláskeresés minél hatékonyabb, rövidebb, ugyanakkor sikeresebb legyen, és ne az említett 9 hónaphoz közelítsen, legyünk hűek az első lépésben meghatározott stratégiánkhoz és kövessük azt!

Nem elég álláskeresőnek lenni, annak is kell látszani!

Ahogy mondani szokás, az álláskeresés felér egy 8 órás munkával. 🙂 Kis túlzással, de valóban sok energiát lehet fektetni abba, hogy megtaláljuk következő munkaadónkat, pozíciónkat, vagyis jövőbeli helyünket. Fontos azonban, hogy minden lehetőséget aknázzunk ki és ne ragadjunk le annál a lépésnél, hogy elküldjük „néhány” helyre a CV-nket. Létezik egy ún. álláskeresői attitűd, vagyis amikor mindent megteszünk azért, hogy munkát találjunk. Amennyiben releváns lehet a megcélzott iparág szempontjából, hozzunk létre LinkedIn profilt (vagy frissítsük azt). Járjunk nyitott szemmel a közösségi média felületeken, ahol szintén rengeteg munkalehetőség jön szembe. Lépjünk be ilyen témájú csoportokba! Valamint ne hagyjuk veszni az egyik legértékesebb erőforrásunkat, saját networkünket. Sokan lebecsülik, pedig nagy hatása lehet annak, ha kommunikáljuk szűkebb-tágabb környezetünknek, ismerőseinknek, hogy nyitottak vagyunk új munkalehetőségre. Ezen kívül több állásbörze is vár minket, jellemzően tavasszal és ősszel, ezek már virtuális formában is látogathatóak, bár személyesen kétség kívül több input érhet minket az egyes munkáltatókról. 

Amennyiben úgy érzed, szívesen átbeszélnéd egy hozzáértő szakemberrel a stratégiádat, akár még a CV készítésében is jól jönne a segítség, ajánlom Mini Karrier Tanácsadás szolgáltatásomat. Kérj ajánlatot és dolgozzunk együtt a következő munkahelyed megtalálásán! 😊